Sous Vide nam dolazi od najboljih francuskih kuvara, kao savršen način pripreme hrane. Naime, hrana se pakuje u posebne vakum ambalaže namenjene za kuhinju, kuva se u „vodenim kupatilima“ na nižim tačno odredjenim temperaturama (50-85c) sa često dugim vremenom obrade.

Kvalitet ove tehnike jeste u ravnomernoj termičkoj obradi delova namirnice po celoj dubini/debljini namirnice, bez mogućnosti da se namirnica prekuva. Zadržavaju se sva kvalitetna svojstva namirnice, enzimi, boje, vitamini i izgled što nije moguće kuvanjem na visokim temperaturama. Namirnica zadržava 95% svojih sokova jer se kuva u njima, što omogućava da namirnica bude izuzetno sočna i mekana sa kompletnom paletom mirisa i ukusa koju je zadržala.

Ovu tehniku prati i takozvano „završavanje“ na tiganju u kome se 15-30 sekundi namirnica izlaže visokoj temperaturi kako bismo dobili jos lepši, sjajniji izgled i pojačali odredjene ukuse.

Ova vrsta kuvanja smatra se najzdravijom, najukusnijom i zasigurno naprednijom metodom u profesionalnom ugostiteljstvu. Kuvanjem hrane na niskoj temperaturi, zadržava se mekoća i nutritivne vrednosti proizvoda koje se gube tradicionalnim načinom kuvanja.

Restoran Stambolijski u Nišu je pionir ove tehnike kuvanja koji se kroz godine unapredio i doveo do savršenstva, pozivamo vas da probate jela pripremana ovom tehnikom:
-Teletina Sous Vide, sa pireom od batata, krančom od badema i posebnim sosom (vreme kuvanja teletine u Sous Vide aparatu je 24h, kao i jagnjećih grudi, dok se piletina i svinjetina nešto kraće spremaju)
-Sporo kuvane jagnjeće grudi na pireu od celera sa krančom od lešnika i posebnim sosom
-Svinjski vrat u medovini
-Pileći file
-Suvidirano povrće