Zaista, Jugoistočna Srbija je dragulj za sve ljubitelje hrane. Zahvaljujući bogatoj prošlosti, srpska hrana je pod utjecajem mnogih kuhinja. Grčka kuhinja, mediteranska, ali i osmansko – turska i srednjoeuropska kuhinja. Mnogi restorani su otvoreni u ovom kraju, ali samo jedan je najbolji restoran u Nišu. U ovom postu ćete naučiti sve o Stambolijskom restoranu!

Tako je tradicionalna kuhinja očaravajuće Srbije puna ukusa i mirisa, koju karakteriše veoma raznovrsna, čvrsta i začinjena hrana. Srbi koriste puno mesa, povrća, tijesta i mliječnih proizvoda. Ima puno masti i kalorija. Naravno, to je raj za ljubitelje hrane i mesa. Međutim, ako ste vegetarijanac, ili još gore – vegan, možda ćete se malo pomučiti kada tražite gdje ručati vani.

Zašto je teško biti vegan u Jugoistočnoj Srbiji i Srbiji uopste?

Kao što sam već spomenula, srpska tradicionalna kuhinja se sastoji od mesa, masti i kalorija. Nema mora, dakle, nema svježih morskih plodova, osim riječne ribe. Povrće? Da, ali samo ako je pokraj njega meso. Tradicionalni ručak u Srbiji uvijek uključuje komad mesa.

Zatim, imate tradicionalni restoran – Kafana. U “Kafanama” vaša šansa da pronađete rižoto od povrća ili bilo koje vegetarijansko, bezglutensko i vegansko jelo je mala. Na nekim mjestima gotovo nikakva. Nisam ljubitelj etiketa, ali recimo da je moja prehrana biljna, ali ne jedem ništa osim ribe, ni rafinirani šećer, ni sokove itd. Moglo bi se reći da sam izbirljiva – možda, ali i izbirljivi ljudi moraju jesti.

Prošla su dva mjeseca mog života u Nišu, a još uvijek nisam našla niti jedan restoran s barem jednim veganskim jelom. Mislim, naravno, jesam ako priloge smatrate svojim glavnim jelom. Glavno jelo mi je uvijek bila neka salata – koja je inače ukusna, ali nedovoljna kao kompletno jelo da mi napuni trbuh i da sam sita pola dana.

Kad bi večerala vani, obično sam tu i tamo jela pizzu, krumpir, gljive i ribu. Probala sam i neka tradicionalna jela koja su veganska kao što je belmuž, ali opet nedovoljna kao glavno jelo. Belmuž je sasvim tradicionalan, ali brzo vas napuni. No, ja sam ljubitelj hrane! Želim kušati hranu, uživati ​​u njoj i ne biti puna samo od jela! Pa sam se mučila i mučila tražeći.

Sve do jednog dana…

Brat mog dečka je jednog dana rekao – Hej, sjetio sam se jednog sjajnog restorana s jedinstvenom pričom. Svidjet će vam se, i pogodite što – imaju jela koja ćeš konačno voljeti! Njegov brat je veliki ljubitelj hrane, Srpski Jamie Oliver – rekala bih – ali ozbiljno! Dakle, ako ga je on preporučio, odlučila sam pokušati. Guglala sam malo o ovom restoranu, pročitala uglavnom odlične recenzije, istražila njihovu web stranicu, vidjela nekoliko fotografija, čitala jelovnik i bam – moj dečko i ja smo rezervirali svoje mjesto!
Zašto je restoran Stambolijski najbolji restoran u Nišu, u Srbiji?

Pa vjerujem da Stambolijski nudi jedinstvena jela kakva nećete naći nigdje drugdje na ovim prostorima. Čim sam vidjela restoran izvana, osjetila sam da ćemo svjedočiti nečemu drugačijem. Nešto što sam neko vrijeme željela doživjeti u ovom dijelu Srbije! Zaista, Niš je izvanredan, povijesni grad sa odličnom hranom. Međutim, kao što sam rekla, većina mjesta nudi strogo tradicionalnu hranu. Ovdje su brojni restorani bez puno noviteta, bez veganskih opcija itd.
Stambolijski restoran je najbolji restoran u Nišu, ne samo za mene nego i za mnoge druge kako sam kasnije saznala. Ističe se svojom novobalkanskom kuhinjom. Stalmbolijski je uspio spojiti staro i novo držeći se elegantnog posluživanja i tradictionalne pripreme jela. Autentična balkanska hrana sa modernim aspektima i mnoštvom izbora čine Stalmbolijski jedinstvenim, boljim od bilo kojeg drugog restorana u Nišu. Osim toga, zadržali su količinu hrane koju dobijate, jer je jugoistočna Srbija poznata po velikim porcijama jela!  The_best_restaurant_in_Niš_Serbia_Stambolijski_restaurant_Kookylovestotravel_1Povrh svega, restoran Stambolijski nalazi se u najstarijoj očuvanoj kući u Nišu – iz 1878. godine. Ova kuća je savršen primjer tradicionalnog smještaja jugoistočne Srbije. Sačuva sve aspekte jednog balkansko-srpskog stila. Njegova stara gradska arhitektura JEDINA je očuvana u GRADU NIŠU. Dakle, država ga je proglasila spomenikom kulture, pod zakonskom zaštitom. Zato su jela u ovom restoranu na potpuno novoj razini!

Osim vanjskog izgleda, ovaj restoran obiluje i zanimljivim unutrašnjim izgledom. Dizajn se dobro slaže s balkansko-srpskim stilom. Na policama se može vidjeti poprilično zanimljivih vintage predmeta i mnoštvo tradicionalnih fascinantnih slika, ali i tradicionalnih – goblena – s mnogo motiva, također uokvirenih u vintage okvire.

Sve u svemu, cijeli interijer izgleda vrlo domaće, tradicionalno, ali u isto vrijeme sofisticirano.

Jelovnik restorana Stambolijski

Jelovnik Stambolijskog činio je vrsni i poznati srpski kuhar Saša Mišić. Uspio je spojiti moderno s klasikom. U ovom jedinstvenom restoranu možete kušati jela poput jagnjetine ispod sače – janjetine koja se kuha u glinenoj posudi. Zatim, druga ukusna jela kao što je svinjski vrat s medom i pivom.

Naravno, ja nisam probala meso, ali moj dečko jeste, pa ću podijeliti punu recenziju onoga što smo jeli da znate što je izvrsno i probano! Ipak, mislim da su sva jela u Stambolijskom ukusna, u što smo se i sami uvjerili vidjevši njihovu vrhunsku kvalitetu i uslugu. Evo što smo jeli tijekom našeg prvog, ali ne i posljednjeg posjeta!

Svi znamo da kušanje tradicionalne hrane na određenom području može pružiti visokokvalitetnu kuhinju i može snažno utjecati na to kako ćete doživjeti to mjesto. Mislim, posjet Nišu bez kušanja njihovih izvanrednih domaćih delicija neće biti potpun! Dakle, molim vas, bez tacosa ili pizze ovdje!

Pića

Rakija koja se pravi od šljiva pod nazivom “Uteha” – 10/10, savršena, domaća rakija izvrsnog okusa, dovoljno jaka, ali ne i pretjerano jaka – baš kako bi trebala biti!

Bijelo vino Tamjanika Stambolijski – 10/10, bogatog okusa, savršeno uz jela od lososa.