Somelijer je zasigurno jedno od poslednjih romantičnih zanimanja, ali to nije samo posao – to je strast, ljubav, istraživanje i beskonačno putovanje kroz prelepi vinski svet.

Somelijer je profesionalac koji dolazi iz ugostiteljskog ili vinarskog posla, može raditi u restoranu, vinoteci, vinariji ili trgovini…

Istorija somelijera

U 14. veku, pojam somelijer nije označavao osobu koja se bavi vinima već osobu koja prati visoke plemiće na svojim putovanjima, čuva posteljinu i prenosi prtljag. Somelijer je spavao u krevetima plemića dok su oni van sobe za spavanje i tako im grejao krevete, da budu topli i spremni kada se vrate.

Tek od 1812. godine pojam somelijer odnosi se na osobu koja se brine o vinu i vinskim podrumima. Somelijer se bavio u to vreme i trgovinom vinima, pmorao je da se pravilno stara o njima i da ih proda u pravom trenutku pre nego što vino krene da „pada“ (oksidira).

Osobine somelijera

Somelijer je posebno obučena, usavršena, stručna osoba za rad sa vinima na prvom mestu ali mora da poznaje i ostala pića, alkoholna i bezalkoholna, koktele, sve pravce gastronomije i cigare. Veoma je dobro obrazovan i profesionalan, priča više svetskih jezika i poznaje sve postulate vrhunske usluge!

Zaduženja somelijera

Somelijer kreira vinsku kartu u skladu sa ponudom jela, ambijentom, lokaciji na kojoj se kafana/restoran nalazi. Komunicira sa šefom bara, šefom kuhinje i menadžerom čime gradi prostor za uspešan rad i napredovanje restorana. Radi na marketingu restorana/kafane, pregovara sa dobavljačima, uzima i bira najbolja vina za svoju kuću i pažljivo ih čuva.

Somelijer organizuje vinske večeri, uparivanja hrane i vina, pomaže gostima da odaberu pravo vino u svakoj situaciji i za svačiji džep.

Cilj somelijera je da gostu pričini zadovoljstvo, da gostu pruži dodatne informacije o vinu koje preporučuje i da se to vino odlično slaže uz poručenu hranu.

Njegov cilj ne sme biti prodaja skupljeg vina nego što je gost spreman da plati, već da preporuka bude u okviru budžeta i želje gosta.

 

Ilija Jovanović somelijer trećeg nivoa, restorana Stambolijski

Somelijer